Жіночий розділ

Фрукт довгожителів. Хочете жити довго і щасливо – гранат вам в руки

Жителі центральних і північних районів СРСР знали (і пробували) всього лише три екзотичних фруктів – банан, ананас і гранат. Якщо «екзотику» перших двох можна було пояснити поставками з далекого закордону, то гранат на прилавках магазинів був азербайджанським і вірменським, тобто вітчизняного врожаю.Батьківщина цих плодів – Передня Азія.

Як фрукт, він відомий в Персії з незапам’ятних часів, що знайшло своє відображення в античній літературі. Наприклад, гранат фігурує в грецькому міфі про викрадення Персифоны богом підземного царства Аїдом. У багатьох культурах дерево і плоди мають культовий і релігійний статус.

У Корані гранат згадується серед корисних подарунків людям від Аллаха. А в Старому Завіті (книзі Виходу) плоди граната наказано використовувати, як прикраса одягу левитів (священиків). Він є національним символом Вірменії, де фольклор стверджує, що плід містить 365 насіння – по одному для кожного дня року.

Але, це не зовсім так – у залежності від розміру фрукта, під шкіркою може виявитися від 250 до 1400 зерен. Червоний колір граната асоціюється з процвітанням і життєвою силою, а його зерна – з дітонародженням.Гранат – це плід невеликого дерева Punica granatum.

За три тисячі років селекції було виведено безліч різновидів, що відрізняються смаком, розміром, аромату, формою і кольором. Скільки їх? – відповісти складно. Відомо, що на території розплідника-заповідника Кара-Калу (Туркменістан), зібрана найбільша колекція гранатів.

Тут зафіксовано близько 800 сортів. До речі, виведені дерева, які можна вирощувати навіть на широті Москви – виростають гранати з жорсткими насінням і товстої твердою шкіркою.У найсмачніших гранатів жорстка шкіра, пофарбована в колір від яскравого жовтого до яскраво-червоного, в той час як внутрішня частина заповнена гронами (схожих на кристали Сваровскі) насіння кольором від білого до червоного.

Харчова цінність полягає не тільки в м’якоті, але і в самій насінні.  Найбільшою популярністю користуються сорти Бала Мюрсаль (Азербайджан), Ачиканор (Вірменія), Гюлейша Червона (Закавказзі), Кизил Анор (Узбекистан), Мангулати Солодкий (Ізраїль), Ак-Дону (регіон Криму і Середній Азії), Нар-Ширін (Іран).Зерна граната активно використовуються в стравах кавказької і східної кухні, особливо популярний уварений сироп, як смакова добавка.

Повсюдно поширене виготовлення свіжого фрешу з граната. Сік містить вітаміни А, С, Е і РР; фолієву і пантотенову кислоти; піридоксин і бета-каротин; тіамін, танін і рибофлавін; яблучну і щавлеву органічні кислоти; моносахариди і дисахариди; залізо, хром, кальцій, марганець, калій і натрій; пектини.Користь від вживання гранаті давно відома.
Він зміцнює серцево-судинну систему, корисний для серця, підвищує гемоглобін, благотворно впливає на щитовидну залозу, знижує високий артеріальний тиск, має виражений протизапальний ефект. Цей корисний фрукт підвищує стійкість імунітету і в цілому зміцнює сили організму.Гранат та інші фрукти

Related posts

Leave a Comment